Izradio: Ante Konjuh
 

Moji Linkovi:

 

Digitalni fotoaparati

 Neki često korišteni digitalni pojmovi
 Preko savjeta i trikova do uspjeha
 Neki Olympus digitalci
 Neki Canon digitalci 
 Neki Sony digitalci
 Neki Fuji digitalci
 

 

  Cijene digitalaca:
 Olympus Hrvatska
     Canon Hrvatska
                     Formel
                   HG spot
               Info Gama
                      Ve mil
            Foto Badrov
 

 

 

 

Još digitalaca:

 
 
   
  Kodak
       
 

Namjena stranice. Ova stranica je namijenjena svim početnicima u svijetu digitalne fotografije, odnosno, svijetu digitalnih fotoaparata. Vjerojatno je svima poznato da digitalni fotoaparati, ili popularno nazivani, digitalci, postaju sve više zastupljeni u svijetu fotoaparata. A lako je za predpostaviti da će za par godina u potpunosti zamijeniti konvekcionalne (fotoaparati koji koriste film za pohranu snimljenih fotografija) fotoaparate. Objašnjeni su neki osnovni pojmovi s kojima se susrećemo pri kupovini i odabiru digitalnog aparata. Isto tako su dani neki korisni savjeti za snimanje fotografija. Obrađen je veći broj modela četiriju najzastupljenijih proizvođača na našem tržištu. Primjetiti ćete da nisu svi modeli obuhvaćeni ali to je prvenstveno zbog ograničenog prostora stranice, a drugi razlog je preveliki broj modela kojih je svakim mjesecom sve više.

Zašto kupiti digitalca? Sad se vjerojatno pitate zašto bih kupovao skupog "digitalca" kad ja mogu sve uslikati sa mojim dobrim konvekcionalnim aparatom kojeg sam platio 300 KN? Digitalci su praktičniji jer nemaju filma, pa ni troškova razvijanja filma, a nema ni loših fotografija! S prosječnim konvekcionalnim fotoaparatom 30% fotografija ne ispadne dobro (zavisi o tome što smo htjeli a što dobili na fotografiji) a sa digitalcem možemo fotografirati cijeli dan a snimljene fotografije pogledati na zaslonu (LCD-u) digitalca i ako nam se neka ne sviđa, odmah je možemo izbrisati, ili pak spojiti fotoaparat na kompjuter i raditi s fotografijama sve što nam padne na pamet. Neki se digitalci mogu direktno spojiti na pisač, te možemo i na taj način istiskati naše fotografije. A ako nam je draže, fotografije možemo snimiti na CD, ili uzeti medij za pohranu podataka (memorijsku karticu) iz digitalca i odnijeti u fotografski studio da nam izrade fotografije koje su često i kvalitetnije od onih dobivenih razvijanjem filma.

Spajanje digitalaca. Neki digitalci omogućuju i spajanje na televizor, pa možemo i na njemu gledati fotografije, dok neki digitalci omogućuju snimanje kratkih filmova sa zvukom. Spajanjem digitalca na videorekorder ili na računalo, možemo ga koristiti kao kvalitetnu videokameru  ili web kameru.

Koliko megapiksela? Danas se smatra da je do 4 megapiksela amaterska klasa fotoaparata (ali ta se granica iz godine u godinu sve više pomiče), a oni s 4 i više megapiksela se smatraju profesionalnijom klasom. SLR klasa fotoaparata je klasa za profesionalce, a ujedno i najskuplja klasa digitalaca koja se koristi za specificirane svrhe, a o njoj će te moći saznati na stranicama spomenutih proizvođača. Ako ste prosječni korisnik kojemu su dovoljne fotografije klasične veličine 10x15cm, onda će vam 2 megapiksela biti i više nego dovoljna. 2 megapiksela predstavljaju rezoluciju 1600x1200 piksela. Više o tome u posebnom dijelu.

Princip rada digitalaca. Digitalni fotoaparati imaju dosta sličnosti s klasičnima, a glavna je razlika što digitalci pohranjuju fotografije na neki medij za pohranu fotografija (više o medijima u zasebnom dijelu), a klasični na dobro nam poznati film. Kod digitalnog fotoaparata, svjetlost pada na svjetlosni senzor (CCD ili CMOS), koji svjetlost pretvara u električni napon koji će biti proporcionalan svjetlosti koja upadne na senzor. Zatim se taj napon na analogno-digitalnom pretvorniku pretvara u niz nula i jedinica, a zatim se šalje na Digital Signal Processor (DSP) čip koji sadrži algoritme za korekciju kontrasta i detalja te za kompresiju podataka. Te se onda sprema u memoriju. Što svjetlosni senzor ima više megapiksela, to je veća i rezolucija snimanja. Naravno, to je sve pojednostavljeno.

Što svaki digitalac treba imati? Kod digitalca je najvažnija kvaliteta slike, a za to je najviše zaslužan svjetlosni senzor (čitaj CCD element), a optika je također važna, a razina kompresije podataka (algoritam koji se za to primjenuje) nekad može biti od veće važnosti. Ergonomija je također važna jer svaki digitalni aparat je poželjniji ako ima dosta opcija za podešavanje. Kad se kupuje fotoaparat potrebno je znati što nam dolazi uz njega! Medij za pohranu podataka, baterije i punjač baterija bi trebali biti standarni dio opreme. Zaslon od tekućih kristala (LCD), prikaz funkcija, optičko tražilo, zoom i videokonektori bi također trebali biti na odabranom digitalcu.

Cijene? Cijene digitalnih fotoaparata nisu navođene jer su iz dana u dan sve niže, pa su ponuđeni linkovi na stranice nekih, poznatijih, domaćih, distributera računalne opreme koji imaju svoje online cjenike. Na vrhu stranice su postavljeni linkovi na službene stranice za ova 4 spomenuta proizvođača. U slučaju da imate pitanja u vezi s digitalnicima, slobodno stupite u kontakt preko  kontakt emaila.

kontakt email