početna

Vid

gusari

žudije MNK Vid List Župe udruga "ves.br."  

Žudije u Vidu

  povijest
  foto-žudije 2003.

 

 

 ŽUDIJE

     Što znači riječ "žudije"? Naziv je grčko-romanskog podrijetla i vjerojatno znači "Židov". To su čuvari Kristova groba koji u dane Velikog tjedna čuvaju Kristov grob uprizorujući tako  događaje Isusova uskrsnuća.

   Odjeveni u odore rimskih vojnika 12 stražara sa trinaestim vođom tzv. "judom" izlaze na Veliki četvrtak pred oltar. Tako stražare izmjenjujući se po četvorica. Na polnoćki, na Veliku subotu prilikom uskrsnuća oni popadaju od straha kao što su to radili rimski vojnici prije 2000.godina kad su čuvali Isusov grob.

 

   Običaj čuvanja Kristova groba na Uskrs, u Metković je početkom devetnaestog stoljeća donio Ante Gluščević iz Loreta a odatle se proširio po Neretvi. S vremenom, svaka je župa iznjedrila svoje običaje tako da se danas ti običaji međusobno razlikuju po svojim specifičnostima.

   U Dalmaciji su danas najpoznatije vodičke žudije koje učestvuju na većim smotrama i svetkovinama, u Vrlici čuvari su odjeveni u narodne nošnje...

("padanje" žudija na Uskrs)

 

   U svim župama doline Neretve njeguje se ovaj običaj. U gornjoj Neretvi (od Metkovića, Zažablja do Krvavca) čuvari Kristova groba su Žudije obučene u odore rimskih vojnika, dok su u donjoj Neretvi  (od Opuzena do mora) donedavno to uglavnom bili čuvari odjeveni u mornarske odore s drvenim puškama. U  novije vrijeme i tu žudije  "mijenjaju" mornare.

 

   Žudije u Vidu među najstarijima su, djeluju od 1935.godine. I dok su u početku stražarili non-stop 3 dana, danas stražare preko obreda Velikog  četvrtka, petka i subote.

   Ono po čemu se razlikuju od ostalih žudija je u tome da i nakon "padanja" tj. kad se ustanu, na Uskrs ostaju svi stajati. I tako cijelu misu i ujutro na dvije jutarnje mise: u Vidu i Prudu. To predstavlja veliku pokoru, jer nije nimalo lako stajati više od sat vremena nepomično. I zato za žudije trebaju čvrsti i snažni koji to mogu izdržati. Godine nisu važne, mogu biti oženjeni i neoženjeni, jedini uvjet je da je odslužio vojsku.

   Zašto vidonjske žudije ostaju i nakon "padanja"? To je posebnost vidonjskih žudija. Rimski vojnici koji su čuvali Kristov grob nisu nestali nakon uskrsnuća. Ostali su među pukom, tako i vidonjske žudije ostaju među pukom i na Uskrs.

  

   Od 2000.godine napisan je pravilnik ili scenarij djelovanja žudija u te dane: vrijeme kad izlaze, redoslijed mijenjanja, postupak zamjene, redoslijed u procesiji i to u detalje sa slikovitim skicama i shemama kao pravi vojnički pravilnik.

   Detaljnije o povijesti vidonjskih žudija možete pročitati na podstranici povijest.

 

   Od ove godine žudije su krenule u obnovu odore. Po nacrtu poznate metkovske pjevačice i modne  kreatorice Matije Vuica, koja živi i radi u Zagrebu ove godine sašivena su nova odijela i štitovi. Kacige i koplja su prebojani. S obzirom da same žudije snose trošak obnove opreme, za ovu godinu obnovljen je dio a dogodine će ostatak opreme (kožni prsluci i obuća) snositi iduće žudije. Tako da oprema sliči izvornom rimskom vojniku.

   Ove godine napravljen je i novi križ od punog drveta koji "Šimun" nosi u procesiji na Veliki petak (oko 1 km). I to je svojevrsna tradicija Vida. Bos i u crnoj odjeći da se ne prepozna, s križem koji ne spušta na zemlju cijelo vrijeme još jedna je pokora i vrijedan običaj.

   U planu su i obnove bratima, običaja koji seže daleko u povijest župe a zamro je tijekom domovinskog rata.

  

U VODICAMA

    Po prvi put, žudije iz Vida sudjelovali su na smotri "čuvara Kristova groba" u Vodicama koje je održano 21.travnja.

Pored nas, bile su žudije iz Metkovića (župa sv. Ilije i sv. Nikole), otoka Prvića, domaćini Vodice, Tisnog, Jezera, Oklaja, Vrlike-koji su bili u narodnim nošnjama te jedna četveročlana skupina iz Hrvatskog Zagorja.

   To su Kostelski pistoli iz Kostela pokraj Pregrade koji su pucali iz starih kubura. Oni njeguju jedinstveni običaj slavljenja Uskrsa zaglušujućim pucanjem iz starih kubura. Pucanj djeluje kao iz topa.

   Program je počeo ujutro u 9 sati na mjesnoj rivi gdje su se poredali svi "Čuvari Kristova groba". Pred brojnim domaćim i stranim turistima održan je kulturno-umjetnički program. Nažalost kiša je omela svečaniju proslavu i fotografiranje. Potom smo se preselili u obližnju crkvu gdje su sve žudije izvele običaj čuvanja Kristova groba i padanje žudija, iz svojih mjesta. Nakon tog lijepog predstavljanja slijedio je mimohod vodičkim ulicama i zajednički ručak u hotelu "Kristina". Ovim putem u ime vidonjskih žudija zahvaljujemo domaćinu na gostoprimstvu i odličnoj ideji oko održavanja ove smotre. Vidimo se i dogodine.

   Pri povratku u mjesto, svratili smo kod našeg dugogodišnjeg župnika don Jure Marasovića koji je na službi u Blatu na Cetini. Don Jure nas je srdačno primio i pogostio. Kod nas je bio župnik 20 godina.

 

Žudije u Vidu 2003.godine:

Vođa (Juda)- Marko Marušić

Ljubičasti: Pero Boras-Bili, Josip Vučić-Titoja, Matko Suton-Pura, Pero Volarević-Garo

Crveni: Miro Matić, Ante Jurišin-Braco, Ante Vučić-Miki, Zdenko Ramić-Laud

Žuti:Tomo Petković, Zlatko Volarević, Vice Jakić, Milan Taslak

 

 

  Linkovi

grad Metković

 

Maraton lađa

 

Ploče

on-line

 

www.bacina.com

Povratak na vrh

Copyright© Udruga lađara Domagojevi gusari - Vid 2003.